Domare Rebin Saber i skandal på UFC Danmark.
Foto: Stefan Romare-MMAnytt / Per Häljestam-USA TODAY Sports

Hemliga spelet – bakom svenske domarens UFC-skandal

✅ Interna mejlkonversationer ✅ Kritiken: "Riktigt vidrigt fel" ✅ Försvaret: "Kan köra 'blame-game', men ..."

När UFC kom till Danmark för första gången någonsin blev det en svensk domare som stal de största rubrikerna. Rebin Saber skickades fram av det svenska MMA-förbundet trots kraftfulla varningar på förhand – och stod sedan för inte mindre än tre rejäla misstag under en och samma match.

Nu kan MMAnytt avslöja det hemliga spelet bakom valet av den kontroversielle domaren till UFC-galan i Köpenhamn.

Den 28 september hölls den allra första UFC-galan i Danmark. Eventet i Köpenhamn innehöll ett par danska hemmafighters, och toppades av en huvudmatch mellan den svenske UFC-stjärnan Jack Hermansson och Jared Cannonier.

Kvällen slutade i stor triumf för de danska slagskämparna, men blev inte lika lyckad ur svensk synvinkel. Visst vann Lina Länsberg imponerande sin fight mot Macy Chiasson – men kvällens huvudperson Jack Hermansson föll tungt mot Cannonier.

Men det var trots allt inte någon av Sveriges fighters som stal de största rubrikerna från UFC Danmark – snarare en svensk domare. Rebin Saber fick som enda svensk under kvällen chansen att döma i världens största organisation och hann med att stå för inte två – utan tre – misstag under loppet av en enda fight.


“Det här är galet och det måste få ett stopp! De som dömer dessa matcher måste veta vad de håller på med”


Det var i det på förhand spännande welterviktsmötet mellan danske Nicolas Dalby och brasilianske Alex Oliveira som Saber började stapla missar på hög. Allt från att låta Oliveira själv begära timeout, till en ifrågasatt uppställning som kan ha spelat en avgörande roll för matchens resultat.

– Det här är orutin från domaren, sade UFC:s expertkommentator Dan Hardy bland annat under matchens gång.

– Jag tycker tyvärr att det var flera saker med domaren i den här matchen, och en av de stora sakerna var den där uppställningen, konstaterade Hardys kollega Paul Felder efteråt.

Sabers tabbar väckte starka reaktioner inom MMA-världen, och fick stor internationell uppmärksamhet.


LÄS MER: Svenske UFC-domaren sågas totalt: “Fruktansvärt”


När MMAnytt får tag i Oliveiras manager, Alex Davis, är han märkbart förbannad över vad han anser vara grova missar från Saber under fighten. I synnerhet det sista felet, som Davis menar kan ha kostat hans klient segern – liksom hälften av hans matchlön.

– Jag tycker inte att det var ett litet misstag, jag tycker det var ett jättestort misstag. De hade vunnit varsin rond, det var ungefär två minuter kvar av rond tre och Oliveira var i en dominant position på marken. Han var aktiv från topp – men domaren ställde dem upp! säger Alex Davis och kallar tilltaget för ett “riktigt vidrigt fel.”

– Det här är galet och det måste få ett stopp! De som dömer dessa matcher måste veta vad de håller på med, de måste vara kapabla att göra sitt jobb, fortsätter han.

Självklart kan alla göra misstag, och vilken domare som helst kan ha en dålig kväll.

Men nu kan MMAnytt avslöja nya anmärkningsvärda detaljer bakom beslutet att välja just Saber till UFC-galan i Köpenhamn.

Tog emot 50 (!) obesvarade slag

Låt oss backa bandet drygt ett år, till juni 2018. Bulldog Media Fight Night går av stapeln i Göteborg, och den svenske MMA-veteranen Martin Akhtar möter rumänske Ioan Vranceanu. Matchdomare är Rebin Saber – och det är här MMAnytt för första gången lägger märke till stora brister i Sabers dömande.

Akhtar lyckas så småningom ta sig till mount, varpå stenhård ground and pound börjar hagla. Men Saber stoppar inte matchen. Trots att i princip hela publiken ropar enstämmigt och vädjar till domaren att kliva emellan, hinner Akhtar ändå få in uppemot femtio obesvarade slag och armbågar innan matchen till slut stoppas.

Se den obehagliga sekvensen i videoklippet nedan:

Nu skulle man kunna tro att Saber får utstå någon form av repressalier, för den minst sagt grova missen – som ju uppenbarligen försätter Vranceanus säkerhet i fara. Men istället får Saber framöver döma vidare, som om ingenting hade hänt.

Spola fram lite mer än två månader och det är dags igen. Denna gång befinner vi oss i Västerås för Fight Club Rush 3, där två fighters förlorar via teknisk submission genom olika former av strypningar. Tekniska submissions innebär i dessa fall att förloraren hinner tuppa av, och då är det givetvis av största vikt att domaren är snabb att märka av detta.

Men icke.

I en av de matcherna, huvudfighten mellan norske Kenneth Evensen och den svenske talangen Tobias Harila, står Saber för dömandet. Evensen får Harila att tappa medvetandet av en rear-naked choke, och MMAnytt kan från mediaraden snabbt konstatera att matchen är över – flera sekunder innan Saber rycker in.


“Det är inte endast atleternas säkerhet som ni i styrelsen är beredda att riskera genom att skicka Rebin, men även hans framtida domarkarriär”


Det svenska MMA-förbundet kan omöjligt ha missat några av de grova misstag som begåtts. Ändå ska det visa sig att man väljer Saber – som ensam svensk domare – till UFC Danmark. Detta trots explicita varningar från förbundets egen domarkommitté (DK).

MMAnytt har nämligen fått ta del av interna mejlkonversationer, där DK kraftigt fördömt beslutet att nominera Saber – ett beslut som togs helt utan förankring med samma kommitté.

I ett mejl från DK, som skickades över en månad innan UFC Danmark, framgår tydligt att DK inte alls var nöjda med förbundsstyrelsens val av domare. I mejlet ser man bland annat hur DK, som ju besitter expertkompetens inom området, ifrågasätter nomineringen och listar ett flertal tidigare incidenter där Saber varit inblandad.

Nedan följer ett utdrag från domarkommitténs mejl till förbundsstyrelsen:

“I det här fallet så anser DK, med vår expertkompetens, att han (Rebin Saber, reds. anm.) inte är redo för ett sådant stort och viktigt uppdrag än. Två konkreta exempel på detta är:

• I Nyköping tänkte han diska en fighter för heelhook (PRO). Publiken/en coach fick uppmärksamma honom om att detta var en tillåten teknik.

• På Bulldog i Göteborg lät han en match pågå för länge, Dr. Tjernström hade stora åsikter om det.”

Domarkommittén riktar skarp kritik mot förbundsstyrelsen för att man tagit beslutet utan att ens kontakta DK. Vidare uttrycker man en direkt varning för vad som skulle kunna hända om styrelsen går vidare med valet av Saber. Dels vad gäller fighters säkerhet – men också hur Sabers karriär kan förstöras.

“Det är inte endast atleternas säkerhet som ni i styrelsen är beredda att riskera genom att skicka Rebin, men även hans framtida domarkarriär om det skulle ske en incident på UFC i Köpenhamn som han inte kan hantera,” står det att läsa i samma mejl.

Läs ett utdrag från styrelsens mejlsvar till DK här.

Förklaringen: “Kul att prova lite nytt”

Men snarare än att ta varningarna på allvar visar förbundet i stället upp en lättsam inställning till valet av domare till Danmarks första UFC-gala.

Kevin Sataki är en av Sveriges mest erfarna MMA-domare, men var alltså inte det självklara valet för förbundsstyrelsen. Han hade blivit ombedd att döma av UFC själva, men petades istället som följd av SMMAF:s beslut att tillsätta Saber.

Här beklagar sig UFC:s David Lewis till Kevin Sataki, som först ombads döma av den världsledande MMA-organisationen – innan SMMAF:s överenskommelse med det danska förbundet satte stopp för detta.

En högt uppsatt källa inom förbundet berättar att man resonerade som så att det vore kul att “prova lite nytt” på UFC Danmark, eftersom man “kört med Kevin Sataki” i några år.

Vi sade att det är alltid kul att prova lite nytt, få en bredd och få in fler svenska domare, Rebin hade ju goda vitsord från Stockholm så klart och då sa vi att vi testar honom. Det beslutet tog vi för att vi har kört med Kevin Sataki i vad är det, tre år, så då sa vi att Rebin är nog mogen att testa, och därav kom beslutet på ett styrelsemöte, säger den insatta källan till MMAnytt.

I SMMAF:s protokoll heter det att styrelsen enhälligt röstat fram Saber för uppdraget. Men det finns en person som enligt officiella uppgifter varit ytterst ansvarig för det svenska MMA-förbundets kontakt med det danska förbundet inför UFC Danmark.

Det handlar om den svenska förbundsstyrelsens kassör, Dick Klingemo.

Klingemo är enligt de handlingar som MMAnytt tagit del av “den från SMMAF:s styrelse som främst arbetat mot DMMAF med en rad frågor kring eventet”.

Men när MMAnytt ringer upp Klingemo för att försöka få till en intervju vill han inte svara i telefon, och hävdar senare något helt annat.

“Generellt så kommer jag vara fel person att prata med, men kanske kan hjälpa dig att hitta rätt,” skriver Dick Klingemo bland annat i ett SMS.

Efter några meddelanden fram och tillbaka kontaktas vi i stället några timmar senare av förbundsstyrelsens ordförande Jesper Gunnarsson.

Försvaret: “Kan köra ‘blame-game'”

Ordförande Gunnarsson förklarar att man inom SMMAF har en verksamhetsplan, där en del av planen handlar om att främja en bred verksamhet. Detta, menar Gunnarsson, är något som domarkommittén inte är lika intresserade av.

Han berättar att man inom förbundet jobbar mycket med att just “bredda”, för att se till att så många svenskar som möjligt ska få chansen att visa upp sig internationellt. Ordföranden påpekar vidare att man på grund av detta bland annat fått in flera andra svenskar på UFC Danmark, såsom poängdomare och olika typer av funktionärer – exempelvis tidtagare.

Men vad är då egentligen viktigast för förbundsstyrelsen? Fighters säkerhet eller att förbundet sysslar med en bred verksamhet? Detta är inget som Gunnarsson kan ge ett tydligt svar på.

– Det är en svår fråga att svara på. Det är väl inget som går att svara på rätt upp och ner, utan bedömningen utifrån att man väljer Rebin, det är att man har en UFC-kompetent och så där, säger Gunnarsson.

Varför skulle DK inte vara intresserade av att bredda?

– Jag tror inte att de har det perspektivet. Jag kan ha fel, och det får egentligen de svara på, vad de tycker.

Vad säger du om förbundsstyrelsens interna relation gentemot domarkommittén? Det verkar ju vara lite stökigt …

– Så här är det, att man försöker ha en feedbackkultur. Vi människor, vi gör misstag ibland, och det som är viktigt är att lära sig vad man kan göra efter de misstagen. Det är tydligt att vi behöver diskutera det här mer tillsammans, när det kommer till såna här grejer. Det är väl en sak vi har lärt oss av det här, säger Gunnarsson.

Vad säger du om valet av Rebin Saber i efterhand? 

– Jag skulle säga att man får skilja på det. Rebin gjorde ju fel i en av de matcherna där han dömde, och så kan det ju vara. Men Rebin är också den mest aktiva domaren vi har, han dömer ju nästan alla nationella galor. Så han är ju väldigt erfaren. Sen gjorde han fel. Det är en annan sak. Men att det skulle vara direkt fel att nominera honom, det tycker jag inte, säger Gunnarsson.


“En jättesvår situation – när domare är ovana vid det”


Gunnarsson tycker även att det är “olyckligt” att man nu väljer att rikta kritik mot Saber, i stället för att titta på det han har gjort bra under karriären.

– Man kan rida på den här vågen, att det fanns en varning, och att det blev fel, och så kan man köra “blame-game” och så där. Jag tycker det är olyckligt att man gör så. Vi kan förbättra oss framöver. Hur ska vi jobba tillsammans för att nå en bättre konsensus kring vem vi ska skicka nästa gång? Det är mer intressant för mig, menar Gunnarsson.

Långt före UFC Danmark, på Bulldog Media Fight Night, inträffar en incident där hela arenan i princip får ropa “stoppa matchen” efter brutala och obesvarade slag och armbågar från Martin Akhtar. Är det något ni har varit medvetna om, eller andra misstag?

– Just det är ju intressant, det där specifika är ju intressant i sig självt. Det var ju en av få matcher numera som går i boxningsring. Det är väldigt få domare som dömer i boxningsring. Och då hamnade de under repen, och utanför repen, och det blev den här situationen då. Och det är ju en jättesvår situation när domare är ovana vid det …

Det var ju ett väldigt sent stopp? Det hade ju kunnat vara i en bur lika gärna …?

– Min poäng är att om det hade varit en bur så hade de inte hamnat i den här situationen. Sen ska jag inte säga att man ska skylla på boxningsringen, som är ett moment som är ovanligt för domare. Det förklarar, delvis, varför det blev så här.

Som sagt, jag menar att skadan han fick ta emot inte har något med en boxningsring att göra, det kunde lika gärna ha skett i en bur. Men du menar att man får hänvisa till boxningsringen?

– Jag skulle säga att det är en del av förklaringen. För var går gränsen när tävlande hamnar under eller halvvägs utanför repen? När bryter domaren då matchen? Det är en ovanlig situation, och det finns knappt med i domarutbildningen, än mindre så tränar domare på det. Det är en del av förklaringen till varför det inte gick så bra den gången, då, fortsätter Gunnarsson.


“Behöver mer erfarenhet innan han kommer tillbaka”


Gunnarsson erkänner dock att skandalen i Danmark har lett till att UFC inte längre är intresserade av Rebin Sabers tjänster under den närmsta framtiden.

– De var nog inne på att han behöver mer erfarenhet innan han kommer tillbaka. De har ju som arrangör möjlighet att tacka nej till domare, vilket de gör ibland också, säger Gunnarsson.

Vad säger du om den feedbacken från UFC?

– Nej, det är kanske så att mer erfarenhet alltid är bra. Ser man en domare som gör fel så vill man adressera det på något sätt och förbättra det. Samtidigt gjorde han bra matcher på UFC Stockholm, och då fick han beröm lite grann sådär … och då var det inte det snacket, säger Gunnarsson.

Tror du att hela situationen kan ha äventyrat framtida UFC-galor i Norden?

– Nej, det tror jag inte, avslutar Gunnarsson.

Har lämnat in överklagan

När vi söker det danska MMA-förbundet vill de inte kommentera Rebin Sabers domarinsats specifikt, men skriver bland annat följande i ett uttalande till MMAnytt:

“Att döma i MMA är, som ni säkert vet, ett av de allra svåraste jobben inom sporten. Beslut måste tas på en millisekund och du måste vara klar, tydlig och konsekvent med dina domslut. Det är ingen lätt uppgift!

Vi hade Rebin Saber som matchdomare, eftersom han tillsattes/rekommenderades till oss av det svenska MMA-förbundet, SMMAF. Vi valde förstås att respektera nomineringen, vilket är vanligt mellan två förbund som samarbetar.

Beträffande detaljer kring Mr. Sabers domarinsats väljer vi att inte lämna några ytterligare kommentarer.” 

MMAnytt har fått ta del av en överklagan från Oliveiras manager Alex Davis, som lämnats in till det internationella MMA-förbundet (IMMAF).

“Vi anser, liksom ett flertal experter inom MMA-industrin, att domarens uppställning vid tillfället var felaktigt, och att åtgärden potentiellt kan ha ändrat matchens resultat,” står det bland annat att läsa i brevet.

I vår intervju med Davis klargör han att Oliveira inte vill ha Rebin Saber som domare i framtiden.

– Nej, vi vill inte att han ska döma någon proffsmatch överhuvudet. Han behöver gå några kurser, döma några amatörmatcher och se till att han gör saker och ting på rätt sätt, säger Davis.

MMAnytt har sökt UFC:s David Lewis och Marc Ratner. Vi har även sökt Rebin Saber vid upprepade tillfällen.

Från vänster: Ashah Tafari, Stefan Romare och Johan Taliercio, som tillsammans har jobbat med den här granskningen. Foto: Stefan Romare-MMAnytt

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Svara

bet365
Speltips: UFC Vegas 57Arman Tsarukyan vs Mateusz Gamrot


Söndag | 00:00 | UFC
1.37 - 3.21
Till Bethard!
1000kr insättningsbonus för nya spelare!
Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
UFC ODDS
UFC Vegas 5712
Arman Tsarukyan vs Mateusz Gamrot1.373.21
Neil Magny vs Shavkat Rakhmonov4.131.25
Josh Parisian vs Alan Baudot1.951.89
Thiago Moisés vs Christos Giagos1.422.95
Nate Maness vs Umar Nurmagomedov7.101.11
Chris Curtis vs Rodolfo Vieira1.632.33
UFC-oddsen presenteras av Bethard.se, klicka här för att komma igång!

Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras

Speltips: Bellator 282

                                                                 
BellatorODDSSPELBOLAG
Gegard Mousasi match vinnare1.32
Johnny Eblen matchvinnare3.15
Cat Zingano match vinnare1.35
Pam Sorenson match vinnare3.00
Odds kan ändras. 18+ år – Regler och villkor gäller. Vi står för ansvarsfullt spelade. Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring de på 020-81 91 00.
Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem blir första svenska UFC-mästare?

Visa resultat

Loading ... Loading ...