Nate Diaz riskerar att förstöra allt han jobbat för, menar Ashah Tafari.
Foto: Stefan Romare-MMAnytt / YouTube-UFC ON FOX / Sarah Stier-USA TODAY Sports

KRÖNIKA: Nate Diaz – förstör inte allt du jobbat för, motherf***er!

"Då var vi tillbaka på ruta ett ..." skriver Ashah Tafari.

Det här är en krönika. Åsikterna är skribentens egna.


Då var vi tillbaka på ruta ett. Men den här gången är det inte riktigt UFC:s fel.

Situationen är fortfarande färsk och mycket kan givetvis förändras, men det verkar som att Nate Diaz återigen tar farväl från sporten – om än tillfälligt. Den som hängt med i händelseförloppet förstår att det har att göra med en begäran om en rematch mot Jorge Masvidal, vilket just nu inte är särskilt intressant i UFC:s ögon.

UFC är emot mig, jag har sett det här förr och nu händer det igen – det är ungefär vad Diaz tänker. Men han är fortfarande förblindad av stunden, vilket i och för sig inte är särskilt konstigt. Han gick ju liksom tre hårda ronder för att toppa årets MMA-händelse så sent som i lördags.

Låt mig reda ut röran och vad jag tror Diaz håller på att göra för misstag, även om vi samtidigt bör ta hans MMA-paus med en nypa salt.


“Det handlar inte om någon slags ondskefull kupp mot Nate Diaz”


Först och främst behöver vi klargöra något som är lika förbannat svårt i de flesta situationer – inte bara i MMA utan också kring flera samhällshändelser. Nämligen att hålla sig medveten om situationens hetta. Att förstå att något kan kännas så otroligt rätt – eller extremt fel – nu, men att slutsatsen kan se helt annorlunda ut när man får lite distans och kan tänka mer logiskt.

Så var det på UFC 244. Två situationer uppstod där jag själv senare var tvungen att göra en helomvändning. Både kring läkarens stopp och frågan om en returfight borde bokas in direkt. Och om inte jag – som är ett väldigt stort Diaz-fan – vill se returmatchen i nuläget, så måste det rimligtvis finnas någon annan anledning till att UFC inte heller verkar vilja det. Och det handlar inte om någon slags ondskefull kupp mot Nate Diaz.

Missförstå mig rätt, jag begriper absolut varför Diaz rent spontant kan uppleva ett oschysst motstånd från organisationen. För han har varit i just den situationen. Det var ju det som resulterade i hans treåriga tävlingsuppehåll! Men objektivt sett är han inte längre där idag, åtminstone inte vad jag kan se. Att de hetaste stjärnorna favoriseras kallas business – men det behöver inte nödvändigtvis betyda att Diaz blir orättvist behandlad för den sakens skull.

Ibland är det helt enkelt inte läge för en omedelbar rematch.

Ju fler gånger man ser på matchen så inser man att det inte var någon jämn fight för fem öre. Då kommer hittepå-argumenten. Vad hade hänt om …?


“Den större delen av MMA-världen tycks vara överens om att vilja se Masvidal i en titelfight mot hatobjektet Colby Covington. Betyder det att alla som gillar den idén också bara är ute efter att jävlas med Nate Diaz?”


Visst krävs ofta skepsis, ifrågasättande och spekulationer för att kunna sälja in en returmatch. Och jag säger inte att jag inte hade tackat och tagit emot om en sådan trots allt skulle bli av. Jag menar, jag kan gladeligen titta på när Masvidal och Diaz fightas en gång till. Men för att kunna motivera att dra ner bromsen på andra planer och spika en direkt rematch redan nu, så krävs ändå starkare skäl.

UFC är inte dumma. Det finns en anledning att vd:n Dana White sällan bokar upp något under fight night. Som företag vill man inte lova för mycket och hållas fast av sina egna ord, när man vet att saker och ting kan ändras helt och hållet från en dag till en annan i den här sporten.

Den större delen av MMA-världen tycks vara överens om att vilja se Masvidal i en titelfight mot klubbkamraten och hatobjektet Colby Covington. Betyder det att alla som gillar den idén också bara är ute efter att jävlas med Nate Diaz?

Att Diaz är en tuff jävel, värdig om att fightas för “baddest motherf*cker”-bältet råder det inga tvivel om. Men ibland blir det lättare att navigera sig fram i denna sport om man så tidigt som möjligt förstår att det är den allmänna opinionen som styr.

Vilket Diaz egentligen gör, det var ju så han kom hit från början. Han behöver således bara göra om exakt samma sak igen och jag hoppas att han så småningom inser just det.


“En rematch mellan Jorge Masvidal och Nate Diaz hade dragit många tittare igen – men det är ingen brådska”


I McGregor-fallet var det en betydligt mer komplicerad diskussion där det finns flera indikationer på ett fult agerande av UFC, med syftet att underminera Diaz varumärke. Ett omedelbart tredje möte med “The Notorious” hade också varit mer motiverat, när de precis hade gått 1-1 sinsemellan och avslutat med ett av tidernas bästa krig där domarnas beslut gick att ifrågasätta i högre grad än vad som kan sägas om ett hypotetiskt resultat ifall Masvidal-matchen skulle ha fått fortsätta.

Den här gången är situationen en helt annan. UFC med Dana White i spetsen är mästare på att se in i framtiden, läsa av klimatet bland fansen och planera utefter ett flertal faktorer som gärna ska klaffa. En rematch mellan Jorge Masvidal och Nate Diaz hade dragit många tittare igen – men det är ingen brådska.

– Det skulle kännas påtvingat just nu, sade UFC-fightern och expertkommentatorn Paul Felder i en paneldiskussion kort efter galan. Jag kunde inte instämma mer. Men i Diaz konspiratoriska tänk är det väl organisationen som har bett Felder att säga så…

Men jag då? Och alla andra som tycker likadant?


“Utmana auktoriteten – folk älskar dig som antihjälte! Men var medveten om att gränsen till att framstå som ett desperat ex är hårfin”


Nej, det Diaz behöver göra är vad alla andra behöver göra efter en förlust. Nämligen bygga upp sig själv igen. Hans varumärke är alltid starkt i vått och torrt och för en sådan ikon som han faktiskt är, så krävs troligtvis inte mer än en ynka vinst för att intresset för en rematch ska blossa upp igen.

Men om det finns något som man inte ska göra som en man i hans sits, så är det att beklaga sig för mycket. Att tala som om alla är emot en – sådant kan få fansen att vända ryggen till illa kvickt. Se bara på Tyron Woodley som permanent har förstört sin image på just det viset.

Om jag hade fått ge Diaz ett enda råd i den här situationen, så hade det varit att hålla fast vid strategin som skapade Masvidal-matchen från början. Utmana auktoriteten – folk älskar dig som antihjälte! Men var medveten om att gränsen till att framstå som ett desperat ex är hårfin. Gå tillbaka till det där med att utmana “de coolaste kampsportarna!” Utmana Stephen “Wonderboy” Thompson som precis gick en grym fight, gör allt för att vinna den matchen och dra igång Masvidal-snacket igen därefter.

Då kommer fansen istället hålla med dig och världen inte längre vara emot dig. Med lite tur kanske vi till och med får se ett annat, mer betydelsefullt bälte på spel när tiden är inne…

För det tråkigaste vore om den här soppan får Diaz att sätta sig på tvären i tre år till, helt i onödan.


RELATERAT: Hur Nate Diaz tog tillbaka allt han jobbat för, motherf***cker


 

🔗 Karl Albrektsson vinner spelas till 1.62 hos Betsafe - Rygga spelet här! 18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras
Kategorier
ExklusivtKrönikaSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara

Bellator ODDS
Bellator 268: söndag 00:0012
Karl Albrektsson - D. Yagshimuradov1.622.18
Benson Henderson - B. Primus1.861.86
Ryan Bader - Corey Anderson2.281.57
Vadim Nemkov - Julius Anglickas1.303.20
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras
UFC ODDS
UFC Fight Night 195: söndag 04:0012
A. Ladd - N. Dumont1.702.20
A. Arlovski - C. Felipe1.921.92
Jim Miller - E. Gonzalez1.442.88
M. Fiorot - M. Bueno Silva1.442.88
J. Marquez - J. Wright1.403.05
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras
Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem blir första svenska UFC-mästare?

Visa resultat

Loading ... Loading ...