Foto: Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports / Skärmdump-UFC ON FOX

Hur Nate Diaz tog tillbaka allt han jobbat för, motherf***er

✅ "Nate Diaz kan ofta missuppfattas som ointelligent - men är i själva verket ett geni"

Nate Diaz är en av nutidens allra största MMA-stjärnor. Men att han skulle hamna i den sitsen var långt ifrån en självklarhet från början. Alla som har följt sporten de senaste åren vet ju hur han vid ett läge inte var att betrakta som någon vidare “needle mover” – åtminstone enligt UFC-bossen Dana White. Så hur kom vi egentligen dit vi är idag? Här skildrar MMAnytts Ashah Tafari den skakiga resan som lett Diaz hela vägen fram till en historisk “BMF”-titelfight mot Jorge Masvidal, som utgör huvudmatchen på UFC 244 nu i helgen.


Året är 2015. Conor McGregor står på toppen av sin karriär som UFC:s absolut hetaste stjärna, efter sin blixtsnabba seger mot Jose Aldo.

Veteranen Nate Diaz har precis besegrat Michael Johnson, och ska snart bjuda på en av sportens mest berömda intervjuer genom tiderna.

“Conor McGregor, you’re taking everything I worked for, motherf***er!” utropade Diaz, och fortsatte med att ösa ur sig svordomar och utmana irländaren till vad han menade var “the real money fight,” innan en nervös Joe Rogan till slut rundade av intervjun:

“Tyvärr kan du inte prata sådär på FOX,” avbröt Rogan.

Intervjun skulle bli en omedelbar klassiker. Det virala klippet påbörjade en stor rivalitet mellan Diaz och McGregor, som senare kom att göra upp i två av UFC:s största matcher genom tiderna.


“Genom att bland annat tända upp en joint på den öppna träningen skapades fler ikoniska ögonblick, som vidare underbyggde Diaz status som en sann antihjälte”


Diaz blev också den förste att besegra den då tillsynes oövervinnerliga McGregor i oktogonen när han ströp ut irländaren på UFC 196. “I’m not surprised, motherf***ers,” reagerade Diaz i buren – varefter hans stjärnstatus genast sköt i höjden.

Stocktonsonen hade nu gått från att tjäna småslantar till att få ut flera miljoner i lön. Men när McGregor senare revanscherade sig med en knapp poängvinst uppstod ett problem för Diaz.

Var han verkligen en superstjärna även på egna ben – eller kom uppmärksamheten runtom honom enbart genom kopplingen till McGregor? Hade Diaz blivit så pass känd att han själv skulle kunna dra in succésiffror, för att även i fortsättningen kunna motivera huvudmatcher med tjocka lönekuvert?

UFC argumenterade för motsatsen.

Nate Diaz tog saken i egna händer – efter lång paus

Bakom stängda dörrar växte en konflikt fram mellan Nate Diaz och UFC, som ledde till ett långt tävlingsuppehåll. Men när en fighter bröstar upp sig mot den världsledande MMA-organisationen är det sällan det leder någonvart, vilket många kan skriva under på. Istället började vd:n Dana White måla upp en bild av en Diaz som tackade nej till varenda match som föreslogs.

I själva verket handlade allt förstås bara om pengar.

Tre år senare var det uppenbart att konflikten var långt ifrån att lösas. Men Diaz började ändå återfå suget och återvände så småningom på UFC 241 i somras – där han bjöd på en av sina bästa prestationer någonsin genom att stänga ner ex-mästaren Anthony Pettis i galans delade huvudfight.


“Nu för tiden lyckas Diaz gång på gång gripa fansens intresse genom sitt autentiska förhållningssätt till underhållningsfaktorn”


Huvudattraktionen på UFC 241 var en titelmatch i tungvikt mellan Daniel Cormier och Stipe Miocic. Men alla med tillgång till någon form av läsar- och tittarstatistik kunde snabbt konstatera att Diaz var galans största publikmagnet.

Under hela fight week utnyttjade Diaz dessutom UFC:s plattform till fullo – för att promota sig själv och sitt eget varumärke. Han tog återigen saker i egna händer, för att bevisa sig. För att visa sitt värde. Genom att bland annat tända upp en joint på den öppna träningen skapades fler ikoniska ögonblick, som vidare underbyggde Diaz status som en sann antihjälte.

Att han denna gång bara fick ut en halv miljon dollar i matchlön för besväret fick duga temporärt. Diaz hade större planer. Han var ute efter att påminna omvärlden om sin relevans och dra igång ett momentum som inte längre skulle gå att blunda för – vilket han minst sagt lyckades med.

Jorge Masvidal blev en välbehövlig uppbackning

Nate Diaz kan ofta missuppfattas som ointelligent – men är i själva verket ett geni.

Det tog ett tag för honom att finna sin egen väg i UFC:s showbusiness, som ju är en nästan lika viktig beståndsdel för företaget som själva sporten idag. Hur skulle han å ena sidan skapa rubriker, men samtidigt ha kvar hedern i behåll?

Nu för tiden lyckas Diaz gång på gång gripa fansens intresse genom sitt autentiska förhållningssätt till underhållningsfaktorn. Varenda segerintervju blir numera vida omtalad – vilket senast togs till sin spets.

Efter fighten mot Pettis utnämnde Diaz sig själv till “the baddest motherf***er in the game” – varefter han framförde en helt briljant utmaning. Många trodde att han skulle begära en trilogi med McGregor, men icke. Istället vände han sig till Jorge Masvidal – en annan fanfavorit med flera likheter till Diaz, som under året slagit igenom hos mainstream-publiken efter flera år av hårt slit.


“Efter att i alla dessa år ha stångats med Diaz, började UFC nu hitta ett sätta att jobba med honom istället”


Masvidal – som precis hade skapat stora rubriker med en rekordsnabb knockout – befann sig i en liknande sits som Diaz och behövde ett sätt att utnyttja sin nyfunna stjärnstatus. Diaz utmaning gav honom möjligheten att göra just det. Nu var Stocktonsonen inte längre ensam i sin maktkamp mot UFC.

Exalterade fans världen över jublade över utmaningen och en stark efterfrågan av att se matchen växte fram. Dana White beskrev själv hur han bombarderades på sociala medier av horder av fans.

UFC hade helt enkelt inte mycket till val – annat än att få till den föreslagna fighten.

“BMF”-bältet – en symbol för UFC:s attitydskifte

Bokningen var given – eftersom Nate Diaz, Jorge Masvidal och i princip varenda MMA-fan i hela världen ville se spektaklet. Nästa problem var dock för UFC att besvara frågorna var och hur. Frågor som kanske vid första anblick kan låta simpla, men som i praktiken innebar en noggrann värdering av matchen och en strategisk planering kring hur den på bästa sätt skulle kunna paketeras.

UFC må stundvis premiera uppseendeväckande supermatcher framför legitima toppmöten. Men organisationen har länge följt en modell där man låter de allra största galorna avrundas med mästerskapsmatcher. För organisationen är det nödvändigt att behålla en struktur och se till att fighters egna varumärken aldrig blir större än plattformens, vilket titelbältena på sätt och visar hjälper till att säkerställa.

Men i det här fallet hade en så pass stark intressestorm dragits igång att man helt enkelt fick följa banan som Diaz lagt fram – och se till att skaka fram en plan längs vägen som skulle passa in för just den här, unika tillställningen.


“Kan Diaz vara på väg att gå om samma McGregor som man nyss undrade hur han skulle klara sig utan?”


Efter att i alla år ha stångats med Diaz, började UFC nu hitta ett sätta att jobba med honom istället. Diaz hade ju redan utnämnt sig till organisationens “baddest motherf***er” och dessutom kallat Masvidal-matchen för ett försvar av det “bältet” – så varför inte haka på idén?

Sagt och gjort beslutade man att tillverka en unik “BMF”-titel, bara för denna fight. Ungefär som när UFC i forna dagar lät några av sina största profiler göra upp om “superfight”-bälten, för att på så sätt ha ett stort dragplåster att marknadsföra eventen med.

Nu hade man alla komponenter som krävdes för att dels kunna förklara en placering som huvudattraktion på en av årets största galor, samtidigt som man kunde motivera stjärnornas löneanspråk genom att sätta fighten som pay-per-view.

“Vem bryr sig om McGregor när BMF-titeln står på spel”

Det är fascinerande att se hur Nate Diaz popularitet exploderar, nu när han faktiskt har UFC bakom sig istället för emot sig. Just nu växer intresset runtom honom så det knakar – samtidigt som McGregors aktie ironiskt nog håller på att rasa.

“The Notorious” otaliga comeback-hintar och desperata försök till att hålla sig relevant har de senaste månaderna fått allt fler fans att vända ryggen till – och istället titta mot Diaz håll. Under diverse McGregor-relaterade artiklar ser man idag flera kommentarer i stil med “Vem bryr sig om McGregor när BMF-titeln står på spel?”

Kan Diaz vara på väg att gå om samma McGregor som man nyss undrade hur han skulle klara sig utan?

Han har förstås en bit kvar på vägen, men en seger mot Masvidal och ett “BMF”-bälte runt midjan skulle knappast sakta ner den pågående utvecklingen.

För en sekund verkade allt gå i bitar när Diaz ekologiska och veganska multivitamin triggade ett dopingtest. Men hur han hanterade situationen – och hur snabbt han tvingade UFC att städa upp röran – gav honom bara mer respekt hos fansen i slutändan.

View this post on Instagram

Everyone’s on steroids not me 😎

A post shared by Nate Diaz (@natediaz209) on

Nu är fight week här och Diaz har sitt livs match runt hörnet. Man skulle kunna säga att han redan tagit tillbaka ”allt han jobbat för” vid det här laget, vilket understryks av faktumet att det nu är McGregor som jagar honom och inte tvärtom.

Men att besegra Masvidal på UFC 244 vore onekligen en betydelsefull prick över i:et för Diaz. Omständigheterna är som klippta och skurna för hans framgångssaga – nu gäller det bara att ta vara på guldläget.

UFC 244: Masvidal vs. Diaz går av stapeln i den anrika New York-arenan Madison Square Garden under natten mellan lördag och söndag, svensk tid. Huvudmatchen mellan Nate Diaz och Jorge Masvidal väntas starta omkring 05.00. Allt du behöver veta om galan – inklusive matchkort, tider och stream-info – hittar du här.

Den här artikeln publicerades först på MMAnytt.se den 29 oktober klockan 20.00.

Gör som de svenska UFC-stjärnorna: Testa 💊 vitaminshots. Klicka här och läs mer!
Kategorier
ExklusivtNate DiazSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara

UFC ODDS
UFC Fight Night: Costa vs. Vettori: söndag 04:0012
Paulo Costa vs Marvin Vettori2.201.70
Grant Dawson vs Rick Glenn1.393.65
J. Rose Clark vs Joselyne Edwards1.772.10
Alex Caceres vs Seung Woo Choi3.331.35
Dwight Grant vs Francisco Trinaldo2.061.80
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras
Senaste kommentarerna
  Kommande galor
   Omröstning

   Vem blir första svenska UFC-mästare?

   Visa resultat

   Loading ... Loading ...