Lär känna redaktionen: Matias Andres

I takt med att MMAnytt växer vill vi passa på att bjuda in våra läsare till att lära känna personerna bakom texterna. Under resten av 2017 kommer vi ha löpande intervjuer med skribenterna bakom MMAnytt och denna vecka lär vi känna Matias Andres.

Det händer stora grejer på MMAnytt.se men vi kan inte göra något utan att ha med våra läsare på resan. I takt med att vi expanderar vill vi även ge en inblick i vårt dagliga arbete och bjuda in både gamla och nya läsare att lära känna människorna som ligger bakom de tusentals av artiklar som vi publicerat sedan starten.

Hittills har vi pratat med eldsjälen Ashah Tafari och grundaren av Kvällssvepet Jan Ahmadi. Denna vecka bekantar vi oss närmare med en skribent som varit med sedan sommaren 2016: Matias Andres.

*

Berätta lite om dig själv, Matias. Du bor inte längre i Sverige utan befinner dig numera i Sydostasien, hur hamnade du där?

– Var ska man börja? Jag är en 30-årig chilenare med en rastlös själ som är uppvuxen i Ulricehamn-området. Det var dock många år sedan jag bodde i Sverige då jag började röra på mig så fort jag fick möjligheten. Jag flyttade till Oslo och bodde där i några år innan jag tog chansen att studera frilansjournalistik i Sydamerika.

Det var egentligen där som jag förstod att jag kunde överleva på att skriva, vilket har varit en dröm sedan barnsben som tyvärr blev bortglömd när jag växte upp. Jag bestämde mig för att röra om i mitt liv och köpte en envägsbiljett till Bangkok och tog med mig min dator. Kort därefter fick jag reda på att jag hade blivit antagen till en distanskurs för kreativt skrivande och jag spenderade mitt första år med att resa runt i Asien och skriva på heltid.

Det var tre år sedan och jag ångrar inte en sekund. Jag har spenderat mest tid i Kambodja men just nu är jag i norra Thailand och tränar yoga och muay thai.

Var kommer kampsportsintresset ifrån, har du någon egen bakgrund inom kampsport?

 – Jag kommer inte från någon gedigen kampsportsbakgrund och trots att jag testade på karate när jag var yngre skulle jag ändå säga att det är först i vuxen ålder som intresset blommade upp. Däremot var jag en riktig TV-spelsnörd när jag var yngre och älskar fortfarande spel som Street Fighter och Mortal Kombat.

Jag älskar utmaningar och hela konceptet med att göra upp i en bur och att vinnaren får fortsätta klättra mot toppen slår på en sträng inom mig. För mig är MMA den ultimata sporten och de som utövar den är det närmaste jag kommer till livs levande superhjältar.

Hur kom det sig att du började skriva för MMAnytt?

 – Som frilansskribent hör det till vardagen att hela tiden leta efter nya projekt och möjligheter. Innan jag började på MMAnytt.se bloggade jag bland annat för Resemagasinet Vagabond och skrev hundratals av texter i månaden åt diverse företag.

Det kunde vara allt ifrån sexleksaker till moped-förgasare och när jag fick tid över surfade jag runt på MMA-sidor. Jag visste att om jag fick en plattform där jag kunde kombinera mitt MMA-intresse med skrivande så skulle jag ta ett steg närmare ett drömliv. 

När jag såg att MMAnytt.se sökte skribenter visste jag att jag skulle kunna bidra till att göra sidan till något bättre. Det finns mycket utrymme för utveckling och jag är glad att jag snabbt fick respons från redaktionen.

Vi pratar mycket om MMAnytts framtid – Har du för egna visioner gällande 2017?

 – Jag vill att vi fortsätter rapportera om de senaste nyheterna inom den internationella MMA-världen men också bidrar till att stärka svensk MMA. Vi har redan börjat dra i lite trådar för att kunna bidra med exklusiva intervjuer och min önskan är att kunna bygga upp sidan för att kunna dela med oss av allt ifrån krönikor och intervjuer till grävande journalistik.

Vad många kanske inte vet är att landskapet för redaktioner förändrats radikalt under de senaste åren och att det blir svårare och svårare att överleva som en nischad hemsida. Vi gör alla uppoffringar för att få det att fungera och jag är glad över att vara del av en grupp av eldsjälar som ständigt kämpar för att leverera det senaste inom sporten vi alla älskar.

Jag ser fram emot vad 2017 har att erbjuda oss som skribenter och er som läsare.

Med dopingskandaler, allt rörande Conor McGregor, försäljningen av UFC och så mycket mer var 2016 späckat med stora händelser. Om du skulle titta in i din spåkula, tror du att 2017 kan överträffa det och vad för galenskaper tror du året har att bjuda på?

– Jag tror att vi kommer se ett mer strömlinjeformat UFC med ett mindre antal galor men med större namn. Det är uppenbart att MMA som sport inte följer normen och det är på gott och ont. Jag är säker på att vi kommer få se en enorm utveckling av talang under de kommande åren då de yngre generationerna kommer tåga in och visa vad det betyder att träna MMA sedan barnsben.

Conor McGregor har öppnat upp möjligheter för många och visat att man inte behöver vara slav under sitt kontrakt. Detsamma gäller för de slagskämpar som väljer att testa på den fria marknaden. Med sportens explosionsartade utveckling kommer vi säkerligen få ta del av en kaosartad period som sedan planar ut.

Så länge atleternas fokus ligger på att bli så bra slagskämpar som möjligt och inte bara på pengar så är jag nöjd. Självklart ska man få betalt för det jobb man gör och speciellt när man tränar så hårt som dessa atleter gör på daglig basis, det är dock en trist vändning att höra fighters prata om pengar mer än något annat. Då kan jag inte längre relatera och är då mer än tacksam över att fighters som Cub Swanson fortfarande väger upp den trenden.

Om du själv fick välja en motståndare att gå fem ronder med, vem hade du valt?

 – Mig själv för fem år sedan. Jag älskar att utmana mig själv och för fem år sedan låg allt fokus på att lägga på mig muskler. Hade varit kul att slå runt på en stel Matias a’ la 2011. Lillebror och mina polare hade också varit kul att möta så att de förstår vem som är herren på täppan. Haha.

Skulle jag möta en professionell fighter skulle jag nog välja Brad Pickett. Han gillar att hålla det ståendes och är i samma storlek som jag. 

Om du vore MMA-matchmaker med fria händer, vilket möte hade du satt ihop?

– Jag var så otroligt taggad på att se Jose Aldo ta sig an Conor McGregor och det är fortfarande en fight jag vill se. Aldo är fortfarande en av mina favoritfighters och jag hoppas att han tar sig upp en viktklass och utmanar under 2017. 

Utöver det ser jag fram emot Jon Jones återkomst och vill mer än gärna se honom möta Anthony Johnson. Hade gärna satt ihop en tremanna-fight med Edson Barboza, Anthony Pettis och Yair Rodriguez i lättvikt. Vinnaren får möta Yoshimitsu från Tekken.

Något du vill dela med dig till våra läsare?

– Jag är från den tankeskola att man ständigt ska vara i rörelse och då menar jag inte att man alltid ska vara på resande fot eller träna. Testa på nya saker och se till att alltid försöka utvecklas till att bli en bättre människa. Att följa MMA så tätt inpå har lärt mig att alltid försöka ge 100 % och aldrig lämna mitt öde i händerna på någon annan.

Fotografer ska fotografera, skribenter ska skriva och vet du inte vad du ska pyssla med så är det där ditt fokus ska ligga. Hitta din grej och låt det konsumera dig.

Jag gör mig ibland skyldig till att vara en vandrande klyscha men jag tror att man kan låta fighter-mentaliteten genomsyra ens liv även om man inte tar ett steg in i buren. Det är inspirerande att se personer som exempelvis Marcus Kowal ta sig an livets svåraste utmaningar och det ger hopp för oss alla.

Om våra läsare vill komma i kontakt med dig, hur ska de gå tillväga?

– Jag har en hemsida och en Facebook-sida som alla läsare gärna får besöka och ge en like. Har man inget bättre för sig får man gärna ta en titt på min Instagram där jag delar med mig av min vardag i Sydostasien:

*

Fem snabba:

  • Favoritfilm: Fight Club
  • Favoritresmål: Sapa, Vietnam
  • Favoritfighter: Anthony Pettis
  • Favoritmatch: Dan Henderson vs. Mauricio “Shogun” Rua
  • Favoritmat: Sushi

*

Har du några egna frågor till Matias eller resten av redaktionen?
Skriv i kommentarsfältet eller kontakta Matias direkt!

*

Vi kommer under den kommande tiden att jobba hårdare för att förbättra vårt arbete på sidan och vi ber om hjälp från er läsare. Kom gärna med tips och konstruktiv feedback för att hjälpa MMAnytt att fortsätta vara nordens största kampsportssida och växa ytterligare!

Bilder: Privata

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
ExklusivtSenaste NyttZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
bet365
Speltips: UFC ON ESPN 41

Marlon Vera vs Dominick Cruz


1.45 - 2.80


14 Augusti | 00:00 | UFC
Till Bethard!
Välkomstsbonus för nya spelare!
Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
UFC ODDS
UFC ON ESPN 4112
Marlon Vera vs Dominick Cruz1.452.80
Angela Hill vs Lupita Godinez3.001.40
Nate Landwehr vs David Onama2.801.40
Devin Clark vs Azamat Murzakanov2.501.57
Cynthia Calvillo vs Nina Nunes1.622.30
Gerald Meerschaert vs Bruno Silva3.401.33
UFC-oddsen presenteras av Bethard, klicka här för att komma igång!

Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem blir första svenska UFC-mästare?

Visa resultat

Loading ... Loading ...