UFC Stockholm: Ersättare söks i weltervikt – kan en svensk få chansen?

✅ UFC behöver en 77-kilosfighter till galan i Globen ✅ Lista: Här är svenskarna som skulle kunna hoppa in

Matchkortet för UFC Stockholm är så gott som klart. Men en av galans fighters saknar motståndare…

Den ryske 27-åringen Sergey Khandozhko (26-5-1 MMA, 0-0 UFC) är bokad att göra sin UFC-debut i vad som – enligt den officiella matchordningen för UFC Stockholm – ska bli huvudmatchen på underkortet i Globen. Alltså den sista fighten innan huvudkortet drar igång. Khandozhko skulle ha mött Polens Bartosz Fabinski (14-3 MMA, 3-1 UFC), men nyligen stod det klart att Fabinski har dragit sig ur matchen av okänd anledning.

Fabinski vs. Khandozhko var bokad i weltervikt, vilket är -77,1 kg. UFC letar just nu efter en ersättare villig att möta Khandozhko på kort varsel, och den naturliga frågan för oss på MMAnytt blir givetvis om detta kan öppna dörren för en svensk fighter.

Vem kan få chansen?

Det man kan direkt kan konstatera är att ett par namn visserligen hade passat bra i teorin, men som är omöjliga rent kontraktsmässigt. Zebaztian Kadestam är mästare i ONE Championship och är således inte ett alternativ, och detsamma gäller för klubbkamraten Sadibou Sy som precis tog sig ett steg närmare en miljon dollar i Professional Fighters Leagues stora turnering.

Det stryker två framstående svenskar från listan av potentiella ersättare.

En annan svensk som många nog tänker på vid första anblick är David Bielkheden. Men att den 39-årige PRIDE – och UFC-veteranen skulle få en ny chans så här dags är osannolikt av flera skäl. Bielkheden har visserligen varit på jakt efter ett nytt UFC-kontrakt länge, men förra helgen fick han sin dåvarande nio matcher långa vinstsvit bruten när han förlorade mot finnen Patrik Pietilä via enhälligt domslut på Superior Challenge 19 – en match där Bielkheden tog emot en del hårda smällar mot huvudet.

Så vilka namn har Sverige, som skulle kunna få chansen att hoppa in och fightas i världens största MMA-organisation på hemmaplan? Nedan följer en kort lista med fyra tänkbara ersättare – två som i så fall skulle debutera på UFC Stockholm, samt två som kan vara intresserade av en ny chans i UFC.


Rostem Akman

Foto: Stefan Romare/MMAnytt

 • Ålder: 27
 • Matchfacit: 6-0

Det kanske mest passande namnet utefter omständigheterna är Kampsportsstadions Rostem Akman – en tvåfaldig SM – och EM-guldmedaljör i A-klass som har radat upp sex raka vinster som proffs sedan landslagstiden. Akman har avslutat samtliga proffsmatcher och vann senast sin tuffaste match hittills mot den betydligt mer erfarne brasilianaren Mauricio Reis, när han inledde huvudkortet på Superior Challenge 19 förra helgen.

UFC letar alltid efter unga, hungriga och obesegrade talanger – och Akman är definitivt ett lämpligt alternativ utefter de förutsättningarna. Det enda som kan tala emot “Kurdimus Prime” är att han har varit väldigt aktiv på sistone, med två matcher på fyra veckor. Ännu en fight på kort varsel kan möjligen vara för krävande, men Akman är samtidigt ivrig att få ta ett stort steg upp i karriären och det här är ju potentiellt en möjlighet att göra just det.


Guram Kutateladze

Foto via Instagram/@bravemmaf

 • Ålder: 27
 • Matchfacit: 10-2

Vidare har vi mannen som – enligt den här omröstningen – redan borde vara med på UFC Stockholm . Nämligen Guram Kutateladze, som representerar Allstars Training Center.

Kutateladze har vunnit sju matcher i rad mot rutinerat motstånd, senast mot spanjoren Guilherme CadenaSuperior Challenge 18 i vintras. Han är helt klart en av Sveriges absolut bästa fighters utanför de större organisationerna och har själv pushat hårt för en chans i Globen.

Så vad talar emot Kutateladze i det här läget? En sak: vikten. Kutateladze är egentligen en lättviktare som alltså skulle behöva fightas tyngre än vanligt för att kunna få denna möjlighet. 6,8 kg tyngre än vanligt, närmare bestämt – vilket kan vara en rätt stor skillnad när det kommer till MMA på högsta nivå…


Nico Musoke

Foto: Stefan Romare/MMAnytt

 • Ålder: 33
 • Matchfacit: 15-5, 1 NC (3-3 UFC)

Från en viktklass för lätt – till en viktklass för tung. Nico Musoke gick jämnt ut i sin första UFC-vända innan kontraktet avslutades och med två raka segrar över tuffa motståndare i Superior Challenge borde han ju vara den perfekta mannen för jobbet här. Det finns bara ett problem: Musoke är numera mellanviktare.

Musoke, som tränar på Pancrase Gym, har gått sina två senaste matcher i mellanvikt, alltså -83,9 kg. Senast under helgens Superior Challenge 19 vann han bältet med en storslagen poängseger över UFC-veteranen Dylan Andrews. Att Musoke på så här kort varsel skulle klara av att gå ner till sin tidigare viktklass är önsketänkande. För att Botkyrkas stolthet skulle kunna hoppa in och ta platsen på UFC Stockholm krävs sannolikt någon form av kompromiss från organisationens och Khandozhkos sida – kanske någon typ av catchvikt?


Andreas Ståhl

Foto: Mazdak Cavian/MMAnytt

 • Ålder: 30
 • Matchfacit: 11-4 (0-2 UFC)

Sist men inte minst har vi den tidigare UFC-fightern Andreas Ståhl, som representerar Umeås Renyi Fight Camp. Under sin första vända i den världsledande MMA-organisationen förlorade “Real Steel” sina två matcher i oktogonen, efter tappra insatser och en hel del skadebekymmer. Förlusterna var dock mot Gilbert Burns och den idag topprankade Santiago Ponzinibbio – två namn minst sagt svårslagna namn.

Efter att han släpptes från UFC har vägen visserligen inte varit spikrak för Ståhl, som sedan dess har vunnit två av sina fyra senaste matcher. Det ska dock understrykas att han för det mesta har matchats tufft mot fighters med fler proffsmatcher bakom sig än honom själv. Dessutom vann Ståhl sist vi såg honom, när han i januari 2018 knockade ryske Usman Bisultanov på ACB 78: Young Eagles 24.


Vem vill ni läsare se som ersättare för Bartosz Fabinski på UFC Stockholm? Är det dags att ge chansen till någon av de ovannämnda svenskarna – eller har ni kanske andra namn att komma med som inte står med i listan? Kommentera!

📈 Kolla in helgens UFC-odds ⬆⬇ - klicka här!
Kategorier
ExklusivtUFC Stockholm

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara

UFC ODDS
UFC on ESPN: Font vs. Aldo12
Rob Font vs José Aldo1.652.30
Brad Riddell vs Rafael Fiziev1.921.92
Jimmy Crute vs Jamahal Hill1.562.50
Matt Brown vs Bryan Barberena2.501.56
Clay Guida vs Leonardo Santos2.501.56
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
Senaste kommentarerna
  Kommande galor
   Omröstning

   Vem blir första svenska UFC-mästare?

   Visa resultat

   Loading ... Loading ...