MMAnytts läsare har sagt sitt – Omar Bouiche är årets svenska MMA-tränare

För några dagar sedan ville vi med hjälp av er läsare lyfta fram årets svenska MMA-tränare. Nu står resultatet i omröstningen klart: Omar Bouiche, huvudtränare på Pancrase Gym i Stockholm.

Nu när 2015 är passerat ville vi på MMAnytt passa på att lyfta fram olika personer och prestationer från året som utmärkt sig, genom att låta er läsare gå in och rösta. Senast startade vi en omröstning för att få fram årets svenska MMA-tränare.

Nu är omröstningen stängd och resultatet klart. Den tränare som fick flest röster var Omar Bouiche.

omar2

Omar Bouiche, årets svenska MMA-tränare enligt MMAnytts läsare.

Huvudtränare på Sveriges äldsta MMA-klubb

Bouiche grundade Stockholmsklubben Pancrase Gym år 1996 – Sveriges äldsta MMA-klubb. Efter en egen framgångsrik tävlingskarriär har han genom åren varit en engagerad och entusiastisk ledare, som lagt ner timmar efter timmar på att fostra Sveriges nya talanger och coacha några av Sveriges bästa fighters.

Omar coacher den obesegrade talangen Karl Albrektsson (4-0) på IRFA 5.

Bouiche coacher den obesegrade talangen Karl Albrektsson (4-0) på IRFA 5.

Han är en högt skattad tränare med bakgrund i flera olika kampsporter. På Pancrase Gym är han med och tränar nybörjare och motionärer, liksom mer avancerade proffsfighters och andra tävlande. I dagsläget håller UFC-fightern Magnus “Jycken” Cedenblad (13-4), veteranen Diego Gonzalez (18-11, 1 NC) och den obesegrade talangen Oliver Enkamp (4-0) till på klubben, för att nämna några.

Joakim Engberg fick näst flest röster

Den tränare som fick näst flest röster i den jämna omröstningen, var GBG MMA:s huvudtränare Joakim Engberg. Engberg har flerårig erfarenhet inom sporten både som tränare och proffsfighter. Han stod bland annat i hörnan när Sverige fick sin allra första UFC-vinst, då Per Eklund (14-5-1) ströp ut Samy Schiavo (10-6) hösten 2008.

Joakim Engberg var ett populärt alternativ, som fick näst flest röster.

Joakim Engberg var ett populärt alternativ, som fick näst flest röster.

Genom åren har även namn som Alistair Overeem (40-14, 1 NC), Hamid “Akira” Corassani (12-6, 1 NC) och Sirwan Kakai (12-3) lagt sin träning på klubben.

Fullständiga resultat från omröstningen

Givetvis förtjänar alla eldsjälar som lägger ner sin tid och möda till svensk MMA en stor eloge, även om alla inte kunde vara med i denna omröstning. Vi lämnade dock ett alternativ att rösta på “annan,” där läsarna kunde kommentera vem de röstade på. En del ville exempelvis se Malik Arash Mawlay, från Malmö Muay Thai, på listan.

Här kan ni se de slutliga resultaten i omröstningen:

Omar Bouiche (Pancrase Gym) – 366 röster
Joakim Engberg (GBG MMA) – 305 röster
Annan – 107 röster
Hamid “Akira” Corassani (Redline Training Center) – 87 röster
Alan Raouf (Nacka Dojo) – 80 röster
Andreas Michael (Allstars Training Center) – 74 röster
August Wallén (Gladius MMA) – 43 röster
Robert Sundel (Frontier MMA Academy) – 37 röster

Totalt medverkade 1099 personer i omröstningen.

Kategorier
ExklusivtNyheterPancrase GymSenaste NyttSvenska NyheterZ-Klistrad artikel

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate. | E-post: ashah.[email protected] | Instagram: @mma_ashah
8 Kommentarer
 • tojo77
  4 January 2016 at 09:27

  Jag är nyfiken på hur bra läsarna är på att bedöma vilka tränare som är bäst i Sverige. För någon som helst relevans bör man själv vara utövare och ha tränat för flera olika tränare på listan för att kunna bedöma dem i förhållande till varandra. Själv är jag varken tränare eller utövare så jag kan vara neutral och har förstås inte röstat.

  • Thereisnojebus
   4 January 2016 at 11:00

   Detta känns väl till stor del som en populäritetstävling som mer speglar läsarnas personliga relationer snarare än objektiva bedrifter som tränare, även om jag håller Omar som etta varje dag i veckan. Hur många svenska proffs har inte en koppling på något sätt till Pancrase liksom?

   Kriterierna är ju lagom luddiga också.
   Ta en klubb som Allstars/AM som mer verkar vidarutveckla färdiga fighters som kommer från andra klubbar medan tex Frontier MMA/Bobby uppbringat Martin Svensson från grunden som nu skall gå UFC, och även kan ta cred för Emil Hartsner som jag ser som nästa svensk i UFC efter vinsten mot Häggström, även om han nu tävlar för just allstars. Hur jämför man dessa två insatser som tränare liksom?

  • Eric
   4 January 2016 at 11:18

   Ja det hela känns väldigt svårbedömt. MMA-sverige är ganska litet, många (över en viss nivå) känner till varandra och har tränat med varandra någon gång eller mött varandra, iaf folk från varandras klubbar. Jag tränar inte på någon av klubbarna som nämndes eller under någon av tränarna, men jag har tränat med t ex Omar och Bobby ändå. Hade jag inte gjort det hade jag ju inte vetat mer än vilka fighters de har och då väljer man väl lätt den tränare med mest kända fighters helt enkelt. Men det tycker jag inte alltid betyder att det faktiskt är den bästa tränaren. Tycker iofs Omar är duktig så har inget emot resultatet så sett.
   Sen är det lite som med tatuerare, alla vill så klart hylla sin egen och känna att man valt den bästa :)

  • Morgall
   5 January 2016 at 12:55

   Om man har tränat under vissa tränare blir man ju i viss mån jävig. Är man själv tränare är ju risken med att man anser sig själv som bäst om man lyckas vara lite ego, vilket många tränare är tyvärr.

   Sen ska vi komma ihåg att fakta och meriter är ju egentligen kärnan.

 • Robin Banjo Gidlöv
  5 January 2016 at 02:55

  Sen borde man ju titta på ex; Vilken klubb har flest medaljer från Amatör SM,EM,VM (Gladius MMA). Vilken klubb har Levererat flest Proffs MMA Fighters (?), Vilken klubb har tagit mest fighters till UFC, Invicta m.m (?) . Vilken klubb har mest Proffs fighters och bäst (Allstar) Detta är mer en populär tävling än bäst tränare tävling……
  Tycker inte detta va speciellt proffsigt gjort tyvärr…..

  • Martin
   5 January 2016 at 11:36

   Fast detta är en läsaromröstning, alltså “folkets” pris. Det du efterfrågar är en sammanvägning av absoluta fakta (där man förstås först får fastställa hur mkt de olika kategorierna är “värda” ) där vinnaren avgörs av en jury, alltså ingen omröstning för läsarna.

   Och dessutom kvarstår problemet hur man isåfall skall bedöma en tränare som AM på Allstar som mest lockat dit färdiga fighters. Samma sak för Akira på Redline som också var med på listan. Inga av dessa klubbar har ju utvecklat sina talanger då tex Gustafsson till stor del utvecklat sitt game i GBG, Latifi, Hartnser hos Tigers/Frontier, Jycken när han var Allstar, hos Omar och Bäckström/Reza på Hilti.

   Tycker Omar som vinnare var väldigt rättvis då han visat sig vara väldigt omhändertagande och vårdande som tränare. Finns nog en anledning att tex Jycken och han babyface hittat tillbaka dit.

 • Göran Olsson
  13 January 2016 at 03:45

  Det här är förstås till viss del ett slags “vilken-tränare-har-störst-kontaktnät-på internet-lista”. Samtidigt är den ju inte utan relevans på så vis att den innehåller alla namn som rimligen kan vara aktuella på den svenska MMA-scenen. Jag har tränat för både Omar, Jocke och August Wallén (många år sen), samt en hel uppsjö andra fighting-coacher genom åren, och vill påstå att det inte finns någon svensk, eller för den skull europeisk, tränare som kommer ens i närheten av Joakim Engbergs kunskapsnivå, driv och förmåga att coacha. Vi pratar ju ofta om att våra svenska fighters bör åka iväg till internationella gym för att utvecklas, men samma tycker jag gäller för coacher. Vilket Engberg ofta gör. Senast var han ju på Greg Jacksons och Winkeljohns gym i Albuquerque för att lägga upp gameplan och coacha Allistair Overeem – och resultatet av det uppdraget känner vi ju alla till. Bara den meriten borde ha gett honom en ohotad 1:plats på den här listan.

 • Svara