Gör osannolik MMA-comeback i kväll – efter livsfarliga skräckskadan

✔ Berättar om resan tillbaka: "Att sluta var aldrig ett alternativ" ✔ Tränaren: "Bara att han överlevde var en grej i sig"

I november skulle Västeråsfightern Andreas Knutsson ha representerat det svenska MMA-landslaget på VM i Bahrain.

Men han kom aldrig så långt. Bara dagar innan världsmästerskapet akutopererades Knutsson istället för en livsfarlig åkomma – som uppstod helt plötsligt.


SE ÄVEN: BRAVE CF 39 i Stockholm – Matchkort, Tider och Info


– Det var aortavalvet som pajade, säger Andreas Knutsson till MMAnytt.

Knutsson berättar att han opererades i åtta timmar när läkarna förstod allvaret.

– Jag började känna mig yr, och så blev jag bara yrare och yrare. Så började jag självdiagnostisera mig på internet som man alltid gör. Som en liten rolig anekdot så stod de fönsterna fortfarande öppna på min dator när jag kom hem två veckor senare.

Han fortsätter:

– När jag bara blev yrare så ringde jag ambulansen som kom och hämtade mig. De trodde först inte att det var så allvarligt, bara en propp i lungorna eller något. Så jag satt först och chillade i ett rum, men sen när de hade gjort sin röntgen av bröstet – då gick det undan. Då sövde de praktiskt taget bara ner mig och körde mig till Uppsala. Jag opererades akut i åtta timmar. Jag var nerkyld till 16 eller om det var 18 grader under operationen.

Läkarna tipsade Andreas Knutsson om golf

Att Knutsson ens skulle överleva operationen var inte säkert. Men det gjorde han. Vad läkarna däremot var säkra på var att en fortsatt elitsatsning på MMA inte skulle vara möjligt. Åtminstone inte inom de närmsta åren.

– Läkarnas uppfattning var väl att jag kunde spela golf. Ungefär så, säger han.

Tränaren Jörgen Hamberg fyller i:

– Han är exmilitär och hans krigsfält är ju en bur nu. Det är där han får sin ära och berömmelse. Så hade han plötsligt landat där på sjukhusbädden och missade VM som han hade laddat hårt för. Han var otroligt låg, jag trodde fan han var suicidal ett tag. Han tyckte inte att det fanns någon mening med livet liksom, säger Hamberg och fortsätter:

– Det läkarna har sagt är väl “tänk om”. Du kommer kunna spela tennis och golf och det är ju roliga sporter, menade dem. Men Knutsson brinner ju bara då. “Jag tränar kampsport och lyfter skrot – det kommer jag fortsätta med,” sa han. Och det tyckte ju inte läkarna var att rekommendera. De sa ju att rent kroppsligt kommer det vara svårt att komma tillbaka till elitträning – det kommer du inte kunna göra. Men det här har ju han skitit i. Han sa att “det här är för normala människor – jag är inte normal”. Och rent fysiologiskt så var ju hans återhämtning jättesnabb. Bara att han överlevde var ju en grej i sig. Det är egentligen en ganska lång rehabtid efter en sån här skada, läkarna menar ju på att det kan ta några år att få tillbaka syresättningen ordentligt. Men Knutsson sa bara att “vi får se hur lång tid det tar”.

Andreas Knutsson och tränaren Jörgen Hamberg (till vänster). Foto: Stefan Romare-MMAnytt

Knutsson på EM i MMA förra sommaren. Foto: Stefan Romare-MMAnytt

EM-resan, som är Knutsson hittills enda genomförda landslagsuppdrag, slutade med en bronsmedalj. Foto: Stefan Romare-MMAnytt

“Jag fungerar inte om jag inte tränar”

Det tog knappt fyra månader innan Knutsson var tillbaka i MMA-träning. Och redan i eftermiddag ska han mirakulöst nog göra sin återkomst till buren, när han tar sig an Addis Saljevic från Örebro på underkortet för storgalan BRAVE CF 39 i Stockholm.

Matchen går i A-klass med en avtalad vikt på 95 kilo.

Andreas, du hade ju VM precis runt hörnet och även en proffsmatch inbokad månaden efter, innan du plötsligt hamnade där på sjukhussängen. Accepterade du någonsin att du skulle behöva sluta fightas?

– Nej, inte alls faktiskt. Jag var ju på fötter två dagar efter operationen och det händer ju praktiskt taget inte. Sen blev jag kvar på sjukhuset ganska länge på grund av att det blödde en hel del i bröstkorgen. Men jag var på fötter och de dagar jag var hemma i december gick jag och tränade. Jag tror att jag lämnade sjukhuset helt och hållet den 14 januari.

Var får du den här styrkan ifrån? Kraften att resa dig upp så tidigt, vägra acceptera det läkarna säger och faktiskt jobba dig tillbaka till en MMA-comeback så här snabbt?

– Jag vet inte riktigt. Det har nog mycket med självidentifiering att göra. Det går inte att sluta när man håller på så mycket med det, och jag fungerar inte om jag inte tränar. Jag har jättemånga nördintressen på fritiden, men det är som att de blir bortkopplade om jag inte tränar. Det är svårt att beskriva. Att sluta var aldrig ett alternativ.

“Tog fyra månader innan jag började köra hård sparring”

Innan skadan sparrades Knutsson hårt med proffsfightern Andreas Gustafsson flera gånger i veckan. Gustafsson har sedan dess flyttat ut till ett hus i Bollnäs – en bra bit ifrån Västerås – och tränar därför inte lika ofta på Västerås Fight Club i dagsläget, även om han fortfarande representerar klubben.

För Knutsson innebär Gustafssons flytt att träningen blivit något mildare nu än innan han opererades.

– Jag är inte tillbaka i samma hårdträning som innan för då sparrades jag ju med BG (Andreas “Bane” Gustafsson, reds. anm) tre gånger i veckan. Så jag tränare lugnare nu än vad jag gjorde precis innan det hände. Men ja, det tog fyra månader innan jag började köra hård sparring igen kanske. Efter att jag hade lämnat sjukhuset det vill säga, förklarar han.

Andreas Gustafsson, god vän och klubbkamrat till Andreas Knutsson – som också ska fightas i Stockholm i kväll. Foto: Stefan Romare-MMAnytt

Hur känns det att återigen få kliva in i buren på BRAVE CF 39, mot alla odds?

– Den här matchen har knappt hunnit sjunkit in eftersom jag tog den på väldigt kort varsel. Men jag har hela tiden varit inställd på att att jag ska slåss igen, så det är ingen jättekänsla på det sättet. Det är bara en självklarhet för mig.

Vad har du för mål framåt nu? Är de samma som innan eller har den här händelsen satt saker och ting i perspektiv för dig? Siktar du på VM-guldet och en proffsdebut fortfarande?

– Jag tycker det är jättekul att slåss i buren, men egentligen är jag ganska ointresserad av sport. Det är bara kul att köra utöva. Det var likadant när jag körde rugby, då var jag inte speciellt intresserad av andras matcher eller idrott överlag utan för mig det handlade det mer om att jag tyckte om att köra sporten själv. Så vi ser hur det går med mina matcher och hur länge till jag tycker att det är kul. Det är inte som att jag har tänkt satsa på det som en karriär. Inte för att jag skulle tacka nej till det heller, men det är väl ungefär den inställningen jag har.

Andreas Knutsson hyperintelligent med autism

Knutsson är autistisk, och beskriver det själv som en “högfunktionerande autism”. Han är bland annat hyperintelligent och medlem i Mensa med en IQ-nivå på över 140. Han har en handfull intressen som engagerar honom starkt – samt andra områden som han inte alls vill diskutera eller ens ödsla en tanke på.

Krig, historia och genetik är intressen bortom träningen som coach Hamberg lyfter som exempel.

– Då kan han prata med dig i fyra dagar. Men om du skulle börja diskutera något som han inte är intresserad av, politik till exempel, då stänger han av. Då är det som att han inte är i rummet. Han är en skitskön snubbe, säger Hamberg.

Hamberg tror också att Knutssons autism och tillhörande målmedvetenhet kan ha bidragit till hans mirakelåterhämtning. Men bara för han nu är tillbaka i tävling trots att få trodde att det skulle vara möjligt, så betonar Hamberg också att Knutsson fortfarande måste lyssna på kroppen och ha viss uppsikt.

– Det är inte så att han är medicinskt uträknad på något sätt, men man ska ha respekt för att han har haft en skada. Men det här är ju bara en utmaning för Knutsson. Att leva något lugnt liv är inte hans grej, det är inte tillräckligt ärorikt för honom, säger han med ett skratt.

“Mer arg och hämndlysten än vad jag var ledsen”

När Knutsson fortfarande låg på sjukhuset publicerade han ett Instagraminlägg med en minst sagt fascinerande text, som förmodligen ger en rätt god inblick i hans mentalitet i samband med skadan.

“Under många år har jag ärat gudarna och vunnit segrar å deras gunst. Nu ter det sig dock som att likt då gudarna straffade Prometheus då de kände sig hotade även har fällt denna börda över mig. Jag har fått höra mycket om att diverse väsen och gudomar är på min sida. Så är de inte, och de skall få plikta för sin fräckhet. Jag har en bit kvar innan jag kan ta ut min rättmätiga hämnd på gudarna. Men jag börjar med att inmundiga en pizza i syfte att smäda dem,” skrev Knutsson tillsammans med en bild där han äter en pizza från sjukhusbädden.

Innan vi rundar av måste jag fråga dig om det där inlägget, kan du utveckla vad det var du menade? Får du ut din hämnd på gudarna nu när du kliver in i buren och fightas igen?

– Juste, mitt lilla vrede mot gudarna där. Det hade väl nästan att göra med en känsla av orättvisa. Jag var nästan mer arg och hämndlysten än vad jag var ledsen när det hade hänt. Eftersom det var svårt att liksom förkroppsliga den vreden mot någonting verkligt så fick gudarna agera min fiende. Men det är väl mer att man gestaltar en fiende inför sig själv, skulle man kunna säga. Uppenbarligen har ju gudarna börjat gilla mig igen, med tanke på hur pass fort jag kom tillbaka. Det var väl något fräckt spel från Loke eller något, konstaterar han och tillägger:

– Jag är otroligt nöjd över all sjukvård och uppföljning jag erhållit sedan skadan.

Fyra fighters från Västerås Fight Club ska tävla under kvällens BRAVE CF 39. Förutom Andreas Knutsson och hans vapendragare Andreas Gustafsson är det också Tobias Harila samt Alexander Lindgren som representerar VFC. För mer information om galan, klicka här.

Uppdatering: På grund av högt blodtryck har Addis Saljevic nekats medicinskt godkännande. Matchen är därför inställd och Andreas Knutsson får vänta lite längre på sin återkomst till buren.

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC ⬆⬇ samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara

bet365
Speltips: UFC Vegas 55Holly Holm vs Ketlen Vieira


Söndag | 00:00 | UFC
1.44 - 2.87
Till Bethard!
1000kr insättningsbonus för nya spelare!
Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
UFC ODDS
UFC Vegas 5512
Holly Holm vs Ketlen Vieira1.442.87
Santiago Ponzinibbio vs Michel Pereira2.001.80
Dusko Todorovic vs Chidi Njokuani2.701.50
Jailton Almeida vs Parker Porter1.126.50
Eryk Anders vs Park Jun-yong2.751.47
Joseph Holmes vs Alen Amedovski1.502.70
UFC-oddsen presenteras av Bethard.se, klicka här för att komma igång!

Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras

Speltips: UFC Vegas 55

                                                                 
UFCODDSSPELBOLAG
Holly Holm via domslut2.00
Holly Holm via KO/TKO/SUB4.33
Michel Pereira via KO/TKO/SUB4.00
Santiago Ponzinibbio via KO/TKO/SUB4.00
Odds kan ändras. 18+ år – Regler och villkor gäller. Vi står för ansvarsfullt spelade. Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring de på 020-81 91 00.
Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem blir första svenska UFC-mästare?

Visa resultat

Loading ... Loading ...