Jack Hermanssons om övertaget inför stormatchen: “Är på en helt annan nivå”

✔ Berättar om brutala skadan: "Jag såg ingenting"

På UFC 262 den 15:e maj återvänder den Norgebaserade svenske UFC-stjärnan Jack “The Joker” Hermansson (21-6) för ett möte med den stigande talangen Edmen “Golden Boy” Shahbazyan (11-1).

Det finns flera intressanta faktorer som omsusar svenskens comeback. Han kommer senast från en förlust, möter en av divisionens mest lovande talanger och återvänder på en gala fullspäckad med publik. Allt detta och mer berättar Hermansson om en exklusiv intervju med MMAnytt.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jack hermansson (@jackthejokermma)

I december förra året återvände Hermansson för sin tredje huvudmatch i UFC. Han var bokad för att möta den brittiske stjärnan Darren Till i sitt livs största match. Då tvingades Till dra sig ur matchen på grund av en skada. Till ersattes inledningsvis av Kevin Holland – som sedan fick hoppa av matchen efter att ha testat positivt för covid-19.

Till slut var det den italienska doldisen Marvin Vettori som ställde upp för att möta Hermansson. Det blev en tuff och blodig match där “The Joker” fick återhämta sig från en svår första rond. Efter full tid utnämndes Vettori till segrare via enhälligt domslut.

Vad som inte blev alltför välkänt var dock att Hermansson drog på sig en allvarlig skada i matchens första rond: ett brutet okben.

– Det som kanske inte kommit fram så mycket är att jag knäckte ögonhålan i första ronden och ser inte under hela matchens gång.

– Vanligtvis efter en match är det ganska lätt att gå tillbaka och tänka “jag skulle gjort det, jag skulle gjort det…” När jag vet hur det stod till under den matchen så… där och då trodde jag inte att jag hade möjlighet att fullfölja matchen.

– Jag tänkte hela tiden “Jag måste få ner han eller så måste jag knocka honom.” Det var bara desperation för jag såg ingenting och sedan slutar det med att matchen går tiden ut ändå.

Hermansson fick då anpassa sig oerhört mycket under matchens gång. Det var inte alls motståndarbytena som påverkade hans stil men snarare skadan.

– Skadorna som jag drog på mig under matchen, de påverkade väldigt mycket hur jag fightades.

– I alla andra matcher är det väldigt lätt att lära sig av det. Men den första smällen som jag blir tagen med, när han slår ner mig och jag får den skadan, den skulle såklart aldrig ha hänt.

Även om det var en tuff motgång så valde Hermansson som vanlgit att blicka framåt mot nästa utmaning. Ett par månader senare fick han möjligheten att möta Shahbazyan – och tackade ja.


HETAST JUST NU


Kunde ha mött Shahbazyan tidigare

Shahbazyan tränar på Glendale Fighting Gym under Edmond Tarverdyan – tränaren som ledde Ronda Rousey till storhet och mästerskapstitlar. Han inledde sin UFC-karriär med fyra raka segrar – tre via avslut i den första ronden.

Hermansson fick syn på 23-årige Shahbazyan och var sugen på en match för flera år sedan. Det var en matchning UFC också var intresserade av och organisationen ville matcha ihop de vid minst två tillfällen.

– [UFC] har provat [att matcha ihop oss] flera gånger. Jag har nämnt honom när det varit diskussion om matcher. När han var på vinstsvit så var det lite så “Nä men han är ju orankad.” Så vi provade hellre mot namn som [Darren] Till och [Kelvin] Gastelum.

Istället bokades Shahnazyan för sin första huvudmatch i UFC. Han ställdes mot den ständigt borträknade veteranen Derek Brunson i augusti förra året. Vid seger hade Shahbazyan tagit ett enormt kliv i divisionen och en titelchans skulle vara inom nära räckhåll.

Brunson satte stopp för alla de planerna. Shahbazyan lyckades aldrig komma igång, pressades ständigt bakåt av sin motståndare och hade inget svar på Brunsons brottning. Tidigt i den tredje ronden vann Brunson via brutal teknisk knockout – och Shahbazyans uppsving tog stopp.

– Shahbazyan är en teknisk fighter och väldigt många duktiga tekniker vill ha matchen lite på avstånd de vill ha lite [känsla] i matchen, det är där de gör en bra match. Om de är tvungna att gröta så ser de oftast inte lika bra ut. Shahbazyan eller Conor [McGregor], det finns många sådana fighters, de vill ha lite avstånd, vill ha en teknisk fin striking match – och då ser de fenomenala ut.

– Men Brunson visade hur man ska slå Shahbazyan, han visade att om det brottas och sådär så får han det tufft, och det tror jag han kommer få mot mig också.


EXKLUSIVT PÅ MMANYTT


“Min brottning och grappling är på en annan nivå”

Hermansson är en meriterad grappler med en gedigen bakgrund inom brottning och brasiliansk jujutsu. Han ser möjlighet i att utnyttja Shahbazyans största svagheter och tror att den unge talangen inte kommer kunna hänga med.

– Min brottning och grappling är på en annan nivå. Sedan vad gäller stående så gäller det bara att göra det svårt för honom. Jag får inte bli prickad helt enkelt! Gäller att hålla mig undan hans slag och träffa honom, sedan stänga distansen och sådär. Jag har lust att fightas med press också för jag tror att min kondition… den har jag alltid sett som en styrka i stort sett mot precis vem som jag än möter.

Innan mötet med Vettori säkrade Hermansson den största segern i sin karriär: en submissionvinst över den forne titelutmanaren och TUF-vinnaren Kelvin Gastelum. “The Joker” hade flera fina möjligheter – som sedan fråntogs honom på grund av det senaste nederlaget.

Nu är Hermansson angelägen om att återvända till vinstkolumnen, att göra det med råge, och att leverera underhållning i världsklass.

– Ni kan förvänta er en Jack Hermansson som kommer in med sitt bästa. Jag utvecklas fortfarande hela tiden, jag kommer komma in bättre än någonsin, superhungrig på revansch efter den senaste matchen, jag vill komma tillbaka till en vinstsvit och jag ska se till att det blir en fantastisk match helt enkelt.

Se hela intervjun med Jack Hermansson nedan!

Vem vinner på UFC 262: Jack Hermansson eller Edmen Shahbazyan

Prenumerera på MMAnytt Youtube ▶️ för fler exklusiva MMA-videos 🎥 på svenska! Klicka här: ▶️
Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Sebastian Vendel-Martinez är skribent för MMAnytt sedan September 2012. Han tränar MMA och Thaiboxning, har följt MMA sedan 2002 och fokuserar på nyheter och uppdateringar från MMA-världen. Kontakt: [email protected]

Svara

Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem blir första svenska UFC-mästare?

Visa resultat

Loading ... Loading ...