Marcus Kowal: “En dröm att avsluta karriären i Göteborg”

✅ Exklusiv intervju med Marcus Kowal - inför helgens avskedsfight i Göteborg ✅ Kunde inte tacka nej - på grund av Bulldog Media Fight Nights generösa donation till Liam's Life ✅ "Tragedin som drabbade familjen Kowal får aldrig glömmas..."

Av Ashah Tafari och Stefan Romare

I morgon lördag kommer den Los Angeles-baserade svensken Marcus Kowal (4-1-1 MMA) avsluta sin professionella MMA-karriär med en sista match framför den svenska publiken i sin gamla hemstad Göteborg.

Men, det här har jag ju hört förut, kanske du tänker. Ja, som vi alla vet är det inte alltid helt lätt det där med att pensionera sig från MMA…

Redan i februari tidigare i år gjorde Marcus, tidigare MMAnytt-reporter, comeback till buren för en avskedsfight på CXF 11 i LA – där han avslutade Benji “The Brawler” Gomez (7-1 MMA) i den första ronden.

 – Tanken var att det skulle vara sista matchen och jag hade ingen tanke på att gå en match till efter det faktiskt. Jag hade bett om en tuff snubbe som ville “stand and bang”. Benji Gomez är jävligt tuff – han har inte det bästa record men han slog precis Steve Swanson (UFC-fightern Cub Swansons brorsa). Tanken var att vi skulle stå och växla slag och jag var helt säker på att jag skulle vinna på knockout, säger Marcus i en exklusiv intervju med MMAnytt.

Överraskande nog levde Gomez inte upp till sitt smeknamn och rykte. När Marcus pressade framåt backade Gomez istället, varefter de kort senare hamnade i klinch innan matchen kom ner till marken. Marcus fick då använda sin grappling för att säkra segern med en rear-naked choke.

 – Det var inte alls tanken – tanken var att det skulle vara ett krig, fortsätter han.

Marcus Kowal stryper ut Benji Gomez i den första ronden på CXF 11. Foto via Facebook/@CXFMMA


LÄS MER: Marcus Kowal redo för karriärens sista match

LÄS OCKSÅ: Succé-comeback för Marcus Kowal – vinner sista matchen via submission


Även om förväntningarna om ett krig och en sista knockoutvinst inte gick i uppfyllelse, så kände Marcus ändå att han var klar. Men så småningom skulle han få ett erbjudande som han inte kunde tacka nej till…

Bulldog Media Fight Night donerar 50 procent av överskottet till Liam’s Life

Idag fightas Marcus inte bara för sig själv – han fightas även för sin sin omkomne sån Liam Kowal, som tragiskt nog gick bort endast 15 månader ung efter att ha blivit påkörd av en rattfyllerist den tredje september 2016. Med hustrun Mishel Eder vid sin sida har Marcus tagit upp kampen mot den allvarliga problematiken kring rattfylleri, bland annat genom att grunda stiftelsen Liam’s Life.


LÄS MER: Marcus Kowal efter tragedin: “Vill att min sons öde ska leda till förändring i världen

LÄS OCKSÅ: 72-årig kvinna dömd till fängelse för dödskörningen av Marcus Kowals son


Och det var just Liam’s Life som fick honom att slutligen acceptera ett nytt matcherbjudande från den nystartade organisationen Bulldog Media Fight Night, som håller sin första gala på Kooperativet Lindholmen i Göteborg under lördagskvällen.

 – Ett tag efter senaste matchen ringde de från Bulldog Media Fight Night och berättade om galan. Jag tackade nej först, jag var som sagt klar. Men de kom tillbaka med ett erbjudande som jag inte kunde tacka nej till. De står verkligen bakom stiftelsen och det är jävligt roligt att få den supporten. De donerar ju mycket till stiftelsen och så, det var därför jag inte kunde tacka nej.

Marcus fortsätter:

 – De började ringa någon gång i mitten av april. De va smarta – de bad en kompis ringa först för att känna av temperaturen. Då tackade jag nej. Sedan ringde de själva och det är såklart en svag punkt för mig, stiftelsen, eftersom de gör en stor donation och kommer göra reklam för stiftelsen – så det tog inte så lång tid att tacka ja när jag hörde deras erbjudande.


RELATERAT: Marcus Kowal och Mikaela Laurén går sina sista matcher i Göteborg


MMAnytt kontaktar Daniel Högström från Bulldog Media Fight Night, som bekräftar att 50 procent av överskottet från galan kommer att doneras till Liam’s Life.

 – Vi väljer att stötta Liam’s Life eftersom kampen mot rattfylleri inte uppmärksammas så som den bör. Tragedin som drabbade familjen Kowal får aldrig glömmas och hade kunnat förhindras med en sådan enkel sak som ett alkolås. Samtidigt som jag svarar på detta så kör det tusentals människor med alkohol och droger i blodet – debatten måste tas och problemet måste upp till ytan för att det skall kunna ske en förändring! För mig är det en självklarhet att det ska vara olagligt att sätta sig i bilen efter EN öl, men så är det inte nu utan gränsen i Sverige går vid 0.2 promille vilket är helt galet, resonerar Högström.

Gränsen i USA, där dödskörningen av Liam hände, är till och med 0.8 promille – alltså fyra gånger så hög som i Sverige. Att öka medvetenheten kring problematiken och i första hand få igenom en sänkning av den amerikanska promillegränsen är något som Marcus jobbar hårt för, men lobbyism från storföretag är en stor motståndskraft – något som kommer visa sig när dokumentärfilmen “Letters to Liam” släpps.Även om Marcus såg matcherbjudandet som för bra för att kunna tacka nej – så var det dock inte helt och hållet hans eget beslut att ta. Han hade bett frun Mishel att säga emot om han skulle vilja fightas igen. Och eftersom Marcus – som bland annat driver fyra gym och en mäklarfirma – redan jobbar extremt hårt blir det mycket av ansvaret kring familjelivet som hamnar hos Mishel. Men även hon ansåg att detta var en chans som Marcus inte kunde gå miste om.

 – Det var ett samtal jag fick ta med min fru. Det är väldigt viktigt för mig att vara där och finnas där för vår son Nico Kowal. Att vara en bra pappa. Och eftersom jag jobbar så pass mycket ändå redan så blir det Mishel som får ta smällen när jag tränar inför match. Det är Mishel som får ta hand om saker och ting som jag inte hinner att göra och det blir ju ett jobb i sig. Men hon sa att “jag förstår att det är viktigt för dig för stiftelsen, så jag står bakom dig – men låt det här bli sista matchen,” förklarar Marcus.

Marcus Kowal med sonen Nico i famnen. Foto: Stefan Romare/MMAnytt

Har alltid haft en “hemlig dröm” att avsluta karriären i Göteborg

Ett annat plus som fick Marcus att ta den här matchen var just faktumet att galan äger rum i Göteborg.

 – Jag har alltid haft lite av en hemlig dröm att avsluta min karriär på hemmaplan i Göteborg. Jag har ju gått matcher i både kickboxning och boxning i Sverige – men aldrig någon MMA-match, förklarar han och fortsätter:

 – Det är underbart att få den chansen nu. Jag växte upp i Göteborg och jag är stolt över att vara svensk. Jag har varit med att fört svensk MMA framåt ganska tidigt – nu är det många jätteduktiga fighters, men jag var ganska tidig inom MMA på den amerikanska marknaden i alla fall. Att få komma hem och avsluta karriären här är fantastiskt. Det enda jag sa om motstånd var att jag inte ville möta en annan svensk. Jag är stolt över att representera Sverige och komma från ett så bra land. Många klagar på Sverige, men Sverige är ett underbart land.

Och någon svensk motståndare blir det inte. Marcus möter istället rumänen Alexandru Mezei (4-7 MMA) – som han beskriver som en ganska vild fighter som gillar att svinga, samtidigt som han har “helt okej” brottning och en stabil BJJ-bakgrund.

 – Det är mest fokusering på mig själv och vad jag behöver göra, säger Marcus och förklarar att drömscenariot är att få till det “kriget” som han hade hoppats på senast – och säkra vinsten via knockout.

Även om självförtroendet är på topp så erkänner Marcus att hans förberedelser inte har varit optimala. Han vill inte riktigt gå in på detaljnivå förens efter matchen – men förklarar att det har haft mycket att göra med tidspusslet som inte alltid är så lätt att få ihop. Förutom de gym och företag han driver och dokumentären som håller på att filmas, så släppte han också nyligen boken “Life Is a Moment” – den engelska versionen av “LIAM: En stund på jorden” – vilket har inneburit en hel del boksigneringar och promotion.

 – Men att jag kommer leverera är jag 100 procent säker på, lovar han.

Marcus förklarar att många vänner och bekanta – inklusive Alexander Gustafssons manager Nima Safapour – har försökt stoppa honom från att gå denna match.

 – Men jag är inte direkt känd för att lyssna på andra – jag måste göra saker och ting på mitt sätt.

Marcus Kowal på ett av sina egna gym – Systems Training Center i Hawthorne, Los Angeles. Foto: Stefan Romare/MMAnytt

Även Martin Akhtar och Mikaela Laurén går sina sista matcher på galan

Bulldog Media Fight Night kommer bjuda på ett djupt och väldigt mixat matchkort, med både amatör – och proffsmatcher i MMA, boxning och thaiboxning. På galan ser vi inte bara Marcus göra sitt sista framträdande i huvudeventet – utan även den välkända Superior Challenge-fightern Martin Akhtar samt den flerfaldiga boxningsvärldsmästarinnan Mikaela Laurén kommer fightas för sista gången.

MMAnytt är på plats i Göteborg och kommer bjuda på fler intervjuer och vidare rapportering från galan – håll koll här på MMAnytt.se likväl som på vår Facebooksida!

Hela galan kommer sändas live och gratis på Bulldog Media Fight Nights Facebooksida.


Länktips:


Vi på MMAnytt önskar vår vän och tidigare kollega Marcus Kowal stort lycka till på Bulldog Media Fight Night!

Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate. | E-post: [email protected] | Instagram: @mma_ashah

Svara