Marcus Kowal redo för karriärens sista match

✅ Svensken gör comeback för en avskedsfight - över fem år efter senaste matchen ✅ Avslutar karriären framför hemmapubliken i Los Angeles ✅ Tävlar i CXF - en MMA-organisation som betyder mycket

Den Los Angeles-baserade svensken Marcus Kowal är mer en bara en fighter. Den tidigare MMAnytt-reportern är även en familjefar, ägare av fyra gym samt en författare med en djup, hjärtskärande men framförallt stark historia.

Efter att ha gått omkring 50 matcher i boxning och kickboxning har Marcus samlat ihop ett professionellt matchfacit på 3-1-1 i MMA-karriären, som bland annat inkluderar en match i den tidigare topporganisationen Strikeforce. Senaste gången vi såg honom i buren var i juli 2012 då han gick oavgjort mot Mike Kubeska på Samurai MMA Pro 3.

“Jag kom in ganska sent i MMA egentligen och sedan har jag haft väldigt mycket otur,” förklarade Marcus i en intervju med MMAnytt. “Jag höll på att göra mig redo för en match för RFA [nuvarande LFA] och sista sparringpasset med Pedro Munhoz – som är i UFC nu – så träffade han mig olyckligtvis med ett knä så jag bröt okbenet på två ställen och näsan. Sedan hade jag en proffsboxningsmatch som jag skulle gå och tre dagar innan matchen så var min motståndare i en bilolycka, så han kunde inte fightas. Så det har varit mycket saker under årens gång och nu har jag inte gått match på över fem år.”

“Att vara pappa till Liam gick före allt”

Marcus är en otroligt ambitiös person som ofta håller många bollar i luften. Men när hans olika gym började ta fart och hans första son Liam Kowal föddes fanns inte längre tiden för träningsläger och allt fokus som krävs för att tävla i MMA. Tävlandet lades då på is för att han skulle kunna få ihop livspusslet och finnas där för sin familj.

“Som Joakim Engberg, en bra kompis som är en väldigt grym MMA-coach också, sa till mig: man kan inte sitta på två stolar samtidigt,” sa Marcus och fortsatte:

“Att vara pappa till Liam gick före allt.”

Den tredje september 2016 omkom den då 15 månader gamla Liam sorgligt nog, efter att ha blivit påkörd av en rattfyllerist.

Marcus och Mishel med Liam.

Säger hejdå till sporten – med en sista match

Sedan Liams tragiska bortgång har Marcus och hustrun Mishel Eder gjort allt i sin makt för att få ett stopp på rattfylleri och kämpa för en förändring av den amerikanska lagstiftningen, där promillegränsen är betydligt högre än i Sverige.

Paret, som nu har sonen Nico Kowal, har gjort sig hörda i otaliga intervjuer i både amerikansk och svensk media. De har grundat stiftelsen Liam’s Life och Marcus har även släppt boken LIAM: En stund på jorden, som han började skriva endast fyra dagar efter Liams död som en del i sitt egna sorgarbete.

Vackert nog har de också fått enormt stöd i sin kamp av stora delar av MMA-världen.

Trots det långa tävlingsuppehållet och allt som hänt de senaste åren, gör sig Marcus nu redo för en comeback till buren. En sista match – för att ta farväl av sporten som varit en så pass stor del av hans liv och som stod bakom honom i hans tuffaste dagar.

“Jag vill gå en sista match och säga hejdå till sporten som har gett mig så mycket som jag är tacksam för,” sa Marcus.

Marcus med sonen Nico i famnen. Foto: Stefan Romare/MMAnytt

CXF – en organisation som betyder mycket

Avskedsfighten, som sker under helgens CXF 11 tidigt under söndagsmorgonen, är perfekt på många sätt. Dels får han säga hejdå till sporten med en sista prestation just på hemmaplan i Los Angeles. Faktumet att den tar plats i California XTREME Fighting är dessutom särskilt speciellt – CXF har nämligen gjort en hel del för att stötta Marcus och Liam’s Life, efter Liams bortgång.

“CXF har gjort så mycket för oss. De hade en gala veckan efter olyckan och de donerade intäkter från biljettförsäljningen till Liam’s Life, de tryckte upp Liam’s Lifes första t-shirts och de gjorde allt detta utan att berätta det för mig,” berättade Marcus och fortsatte:

“När man går in i buren i CXF så står det Liam’s Life och den gröna grodan där – de har varit så underbara så det kändes rätt att göra sista matchen med CXF och jag vill göra det lokalt så att nära vänner och så kan komma ut och se matchen.”

Marcus kommer att möta Benji Gomez i en bantamviktsdrabbning. “The Brawler”, som han kallas står med ett professionellt matchfacit på 6-9 i MMA. För Marcus handlar detta dock inte om motståndaren – utan om något större. Oavsett vinst eller förlust så är det här ett efterlängtat avslut på ett stort och viktigt kapitel i hans liv.

“Det är ett sätt att säga hejdå och få ett slut på det,” förklarade Marcus. “För jag har liksom känt att jag skulle ha gått fler matcher, men så har det varit skador och den matchen gick inte och den galan funkade inte och… jag vill få ett avslut på det och kunna säga att det här är min sista match. Det har ingen betydelse alls, det är inte för någon annan än mig själv.”

Staredown mellan Marcus Kowal och Benji Gomez.


Mer om Marcus Kowal på MMAnytt

LIAM: En stund på jorden

Sugen på att beställa hem ett eget exemplar av boken LIAM: En stund på jorden? Provläs de två första kapitlen och köp den på www.rememberliam.se!


Vi på MMAnytt önskar Marcus Kowal stort lycka till i matchen mot Benji Gomez på CXF 11!

Kategorier
ExklusivtMarcus KowalSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate. | E-post: [email protected] | Instagram: @mma_ashah